VIDIKOVCI ZLATIBORA

Pogled sa gradine

POGLED IZ DRUGAČIJE PERSPEKTIVE

Zlatibor je destinacija za celu godinu  i destinacija koja je pravi izbor za posetioce svih starosnih doba. Bilo da odmor želite da provede u šetnjama na čistom i lekovitom vazduhu, blagoj rekraciji i umirujućem pogledu na planinske vrhove ili se odlučite za aktivan odmor i avanturu, na Zlatiboru ćete pronaći sjajne uslove i sve što vam je potrebno za kvalitetno provedeno vreme i ispunjene dane odmora.

Prva želja većine gostiju kada doputuju na “zlatnu planinu” je da pronađu mesta sa kojih se pruža najlepši pogled na okolinu, pogled zbog koga vredi prevaliti toliki put od kuće i uživati u netaknutoj prirodi. Na Zlatiboru postoji puno takvih mesta, skoro svaki vrh, brdašce ili proplanak je lepota vredna pažnje, a mi ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu otkrijemo  nekoliko vidikovaca koji su uređeni za turističke posete i do kojih vode obeležene pešačke staze.

VIDIKOVAC “SPOMENIK”

Spomenik Zlatibor

Čuvena staza do spomenika je verovatno jedna od najpoznatijih pešačkih staza na Zlatiboru, pa čak i u široj okolini. Mnogo je ljudi koji svoj odmor provode na nekoj od okolnih destinacija, ali ipak dodju na Zlatibor da bi prošetali do spomenika i udahnuli “ružu vetrova” čiji je, kako klimatolozi kažu, najjačiji uticaj upravo na ovom mestu. Popularni vidikovac “Spomenik” do koga vodi pešačka staza zapravo je vrh Šumatnog brda, a sama staza postala je izuzetno popularna za šetnju kako gostiju, tako i stalnih stanovnika Zlatibora. Staza je poznata pod nazivom “staza zdravlja”, a posle savladana 2 km koliko je duga, nagrada je predivan pogled na zatalasane padine Zlatibora. Sa spomenika se pruža pogled na Čigotu, Tornik, Gajeve, nepregledna prostranstva sela Rudine, a Tić polje se vidi kao na dlanu. Na vrhu Šumatnom brda, odmah pored spomenika postavljen je i teleskop, za one radoznale šetače koji bi želeli da bolje osmotre okolinu. Obzirom da je jedna od najpoznatijih mesta za šetanje i da u svakom trenutku na stazi do spomenika, kao i na samom vrhu ima puno ljudi, pored spomenika su postavljeni letnjikovci i klupice za odmor, a otvoren je i kafe bar gde se može dobiti osveženje pre povratka nazad.

VIDIKOVAC “GRADINA”

Vidikovac Gradina

Šetnja do prethodno pomenutog vidikovca kod spomenika je svakako “must do” ako svoj odmor provodite na Zlatiboru. Ali ako želite malo ozbiljniju šetnju, dužu i strmiju stazu koja će vas dovesti do još jednog sjajnog pogleda, onda preporučujemo da krenete put vrha Gradina. Još jedan prelepo uredjen vidikovac, drveni letnjikovac koji natkriva teleskop sa koga se može detaljno razgledati okolina. A okolina, lepota kakvu možete doživeti samo ako predjete 5 km dugu stazu do Gradine. Sa jedne strane pogled vam pada na varoš Čajetinu koja se ušuškala u dolinu između okolnih brda. Sa druge strane – Zlatibor na dlanu, moderno turističko naselje u punom sjaju. Nasuprot Gradine stoje Tornik na jednu, Čigota na drugu i Viogor na treću stranu, vrhovi koji kao hrabri divovi čuvaju Zlatibor i sve njegove lepote. Sa jednog mesta pogled na dva potpuno različita pejzaža, Ako pogledate prema severo-istoku očekuje vas pogled na pošumljene padine manjih brda i prežuljaka, dok je pogled na jug prostrantsvo goleti, livada i pašnjaka zlatno-žute boje.

VIDIKOVAC “OBADOVO BRDO”

Kad se priča ili piše o mestima gde su napravljeni i uređeni planinski vidikovci, uglavnom je prva asocijacija veliki uspon do vrha, strma staza i napor dok se do tog vidikovca dođe. Ali šta ako ne mora uvek da bude tako, šta ako na Zlatiboru postoji vidikovac sa koga se pruža predivan pogled na okolnu prirodu, a do njega se može doći laganom šetnjom po ravom terenu, bez većeg uspona i napora. Onda je to mesto koje mora biti jedna od sledećih destinacija tokom vašeg boravka na Zlatiboru. Vidikovac na Obadovom brdu je upravo to. Od centra Zlatibora do vidikovca se može doći veoma pristupačnim putem, koji je većim delom asfaltiran, a ostatak puta je utabana prirodna staza, ukupne dužine 6 km. Pogled sa drvenog vidikovca pruža se na ravnicu Braneškog polja, rašrtkana seoska domaćinstva Šljivovice, kupalište Jokino vrelo čija se svetlucava voda presijava na suncu. Prelazeći pogledom preko širokog prostranstva koje se otvorilo pred vama, videćete i seosku crkvu skladne arhitekture, ali i pogone zatvorenih fabrika, koji svedoče o tome da je ovaj deo nekada bio razvijena privredna zona zlatiborskog kraja. Dok stojite na vidikovcu i posmatrate okolinu verujemo da ćete biti zaintrigirani kako se jasno vide obronci Mokre Gore i Tare.

VIDIKOVAC NA TORNIKU

Pogled sa Tornika

Tornik je mesto koje je najverovatnije već dosta poznato stalnim gostima Zlatibor, najviši vrh planine sa 1496 metara iznad nivoa mora i jedno od najmodernijih skijališta u Srbiji i regionu. Za sve one goste koji Zlatibor posećuju i van zimskog perioda ili nisu ljubitelji skijanja, Tornik je mesto gde mogu pronaći sjajan pogled na ceo zlatiborski plato. Na samom vrhu Tornika uređen je drveni vidikovac sa koga se uživa u jednom od najlepših pogleda Srbije. Do vidikovca na Torniku moguće je doći iz podnožja vrha, žičarom koja radi u toku leta i zime, može se pešačiti uređenom planinarskom stazom, a samom vrhu se može prići i automobilom, malo strmijim ali asfaltnim putem. Kako god da odlučite da se popnete na vrh Tornika nećete pogrešiti jer vas na vidikovcu, kao šlag na tortu, očekuje neverovatan doživljaj i uživanje u nesvakidašnjem prizoru.

Kada savladate uspon do nekog od ovih vidikovaca i prepešačite staze koje vode do njih bićete na visini od preko 1000 metara, a na toj visini pogled svakoga od nas se menja. Sa te visine sve je lepše, velike zgrade deluju manje, prostranstva su šira, vidi se dalje i bolje, diše se punim plućima. Zbog toga, neka Vaš sledeći poduhvat na Zlatiboru bude osvajanje nekog od vrhova, a nagrada, rečima neopisiv pogled na prelepu Srbiju.