Zlatibor kao planina prelepe prirode i turistički centar sa mnogo zanimljivosti, predstavlja jednu od najposećenijh planina u Srbiji. Zašto je baš ova „zlatna“ planina najposečenija ima dosta opravdanih razloga. Ukoliko se dvoumite koju planinu bi posetili, u nastavku teksta Vam prikazujemo šest razloga zašto treba da posetite Zlatibor.


1. ZLATIBORSKI SMEŠTAJI
Kada krećete na odmor jedna od najbitnijih stvari jeste gde i u kom smeštaju odsesti. Zlatiborski smeštaji nude veoma veliki izbor i možete da birate smeštaje po Vašim željama i mogućnostima. Kvalitet i udobnost zlatiborskih apartmana i smeštaja je na zavidnom nivou i svako za sebe može da pronađe šta mu je potrebno. Ukoliko volite luksuz – možete izabrati luksuzno opremljene hotele i apartmane, ako Vam je najbitnija prostranost smeštaja – u ponudi je veliki izbor vila sa dvorištem, i naravno, ako tragate za mirnim i tihim odmorom – za Vas su idealne kuće i brvnare na zlatiborskim selima. Takođe, možete birati i na kojoj lokaciji želite da se smestite. Bilo da je to sami centar Zlatibora, okolina Zlatibora ili seoska idila, na našem sajtu možete pogledati, pronaći i rezervisati Vaše savršene zlatiborske smeštaje.

2. ZLATIBORSKA KLIMA
Oduvek je poznato da je boravak na planinama veoma preporučljiv svima koji su u mogućnosti da je posete. Zlatiborska klima je umereno-kontinentalnog tipa i ima uticaj planinske klime. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000m i između Panonske nizije i Jadranskog primorja. Baš zbog ovog spoja Zlatibor je pripada vazdušnoj banji Srbije. Zlatibor ne poseduje mnogo vetrovitih dana ali vetrovi na ovoj planini se spajaju u takozvanu „ružu vetrova“ koja je mnogo pogodna za ljudski organizam. Takođe, zlatiborska klima je podobna za lečenje raznih oboljenja kao što su: astma, kardiovaskularne bolesti, nervna oboljenja, bolesti metabolizma itd. Što se tiče godišnjih doba na Zlatiboru, zime nisu mnogo hladne a leta, iako nekada pređu 30 stepeni, umereno su topla i prijatna. Još jedna čudna karakteristika ove planine je što broji oko 2000 sunčanih sati godišnje.

3. ZLATIBORSKI SPECIJALITETI
Bez dobre i ukusne hrane ne može se zamisliti ni jedan savršen odmor. Zato kada se odlučite za odmor na Zlatiboru dočekaće Vas čuveni zlatiborski specijaliteti. Za mnoge turiste prva asocijacija na Zlatibor jesu zlatiborski sir i kajmak što je potpuno opravdano. Tajna se krije u specijalnom procesu pravljenja sira i kajmaka koji se na na ovom području prenosi sa kolena na koleno. Ono što najbolje ide uz ovaj specijalitet jeste čuvena komplet lepinja sa jajima i pretopom, koja se najčešće služi uz kiselo mleko. Svinjska dimljena pršuta je itekako nezaobilazni specijalitet zlatiborskih domaćina koji znaju najbolju metodu dimljenja pršute. Posetite zlatiborsko selo Mačkat i oprobajte savršeno dimljenu pršutu. I naravno, ljubitelji ribe mogu da probaju čuvenu ljubišku pastrmku koja se nalazi u selu Ljubiš nedaleko od centra Zlatibora. Pastrmka se priprema na žaru i najčešće se poslužuje uz sezonsku salatu ili uz varivo od barenog krompira.

4. VODOPAD U GOSTILJU

25km od centra Zlatibora nalazi se vodopad Gostilje. Vodopad predstavlja veliku hidrološku vrednost na Zlatiboru koju mnogo turisti ne zaobilaze, pa nemojte ni Vi. Zajedno je i jedan od najviših prirodnih vodopada u Srbiji koji formira veći broj manjih vodopada. Voda je prilično hladna i osvežavajuća, a oko vodopada se nalazi šetalište i klupe za tursiste. Za Vaše najmlađe tu je i dečije igralište i mini zoo vrt kako bi i oni uživali zajedno sa Vama. Na ulazu se nalazi restoran „Gostiljska vrela“ u kom možete da probate čuvena zlatiborska jela u savršenom etno stilu. Vodopad možete posetiti i tokom zismkih i letnjih perioda a ulaz za odrasle iznosi 150 dinara.

5. MOKRA GORA
Planinsko selo koje se nalazi između planine Tare i Zlatibora je mesto zbog kog morate posetiti Zlatibor. Naime, pored ovog mesta nalazi se brdo Mećavnik na kom je naš režiser Emir Kusturica podigao etno selo Drvengrad. Drvengrad sadrži brvnare i nalazi se na velikoj visini brda Mećavnik. Ovo etno selo posetile su mnoge holivudske zvezde pa budite i Vi jedan od njegovih posetilaca i nesumljivo ćete se oduševiti njegovim izgledom! U januaru se održava filmski festival „Kustendorf“ koji privuče mnoge turiste i ljubitelje filmske umetnosti. Šarganska osmica je atraktivna turističko-muzejska železnica u celoj Evropi koja ima oblik broja osam. Tokom jednog sata vožnje, uživaćete u prelepim planinskim predelima i netaknutoj prirodi koja će Vam oduzeti dah.

6. SELO SIROGOJNO
Iako se nalazi 26km od centra Zlatibora, selo Sirogojno je svima nezaobilazna stanica kada se odluče za odmor na Zlatiboru. Sirogojno će Vam prikazati kako su ranije živele zlatiborske porodice, kako su njihovi životi tekli i u kakvim uslovima su živeli, a sve to u jedinom muzeju na otvorenom u Srbiji – muzej „Staro selo“. Pored obilazaka ovih brvnara, možete čak i prespavati u brvnarama koje su namenjene za turiste kako bi u potpunosti osetili čari nekadašnjeg življenja na selima. Čuveni Sirogojnski džemperi su proslavili Sirogojnsko selo koje se čulo daleko u svetu. Ranije su žene plele odeću za svoje najbliže a 1962. godine osnovan je pogon ženske radinosti gde su pletilje pokazale svoja umeća kojima se divi ceo svet.