Nalazimo se na pragu zime i zimske turističke sezone na jednoj od najposećenijih srpskih planina. Sneg je već iskoristio niske temperature i pokrio padine Zlatibora. Cela planina se zabelela i dobila potpuno novi, srebrnasti i svetlucavi izgled.
Pravo je vreme da se počnu pripreme za predstojeće praznike i planira odmor, a mesto gde goste svih uzrasta očekuje provereno dobar provod je naravno Zlatibor. Šta je to što će goste Zlatibora sačekati na ovoj divnoj planini ukoliko odluče da zimski odmor provedu baš ovde? Mnoštvo sadržaja, zabava, sjajni novogodišnji koncerti i naravno snežna avantura. Skijanje, snowbord, dečija zabava na sankama, klizaljkama… pravo uživanje u zimskim čarolijama. Kada je reč o zimskim sportovima na Zlatiboru, neizostavno se mora pomenuti najveći ski centra ovog dela Srbije, ski centar Tornik, koji se nalazi nadomak turističkog centra Zlatibora. Upravo njemu posvećujemo ovaj tekst iz želje da vam što bolje približimo sve ono što Zlatibor i Tornik mogu da ponude.


Tornik je, kao što je već rečeno, ski centar nadomak Zlatibora, ali je takođe i najviši vrh cele planine. Sa svojih 1496 metara nadmorske visine izdvaja se od okolnog zlatiborskog pejzaža i jasno je vidljiv sa svih delova Zlatibora. Lako ćete ga prepoznati po gustoj četinarskoj šumi, prosečenoj ski stazama koje se mogu jasno uočiti. Pre bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, na Torniku su bile uređene tri ski staze, ali je nažalost ceo ski centar stradao prilikom bombardovanja. U potpunosti je obnovljen 2011. godine kada je postao najmoderniji ski centar u ovom delu Srbije i zajedno sa Kopaonikom i Starom planinom, svakako je jedan od najpoznatijih ski centara regiona.


Ski centar Tornik nalazi se na visini od 1110 m do 1490 m i udaljen je 10 km od centra Zlatibora sa kojim se povezan dobrim asfaltnim putem. Danas Tornik raspolaže sa četiri ski staze koje su obeležene kao staze različite kategorije i težine.

Ski staza „Zmajevac“

Dužina: 1250 m
Visinska razlika: 285 m
Kategorija: teška staza

Ski staza „Tornik“
Dužina: 1600 m
Visinska razlika: 185 m
Kategorija: srednja staza
Ski staza „Čigota“
Dužina: 1000 m
Visinska razlika: 200 m
Kategorija: srednje laka staza

Ski staza „Ribnica“
Dužina: 400 m
Visinska razlika: 60 m
Kategorija: laka staza

Ski staza „Ski put“
Dužina: 600 m
Visinska razlika: 120 m
Kategorija: laka staza

Da je Tornik moderan i savremen ski centra dokazuje i činjenica da je na skijalištu instalirana velika žičara šestosed, jedna od najsavremenijih u ovom delu Evrope. Pored velike šestosedne žičare, skijašima su na raspolaganju i dva ski lifta tipa sidro, a njamladjim ljubiteljima zimskih sportova, prve korake na skijama olakšava bebi lift koji se nalazi u podnožnju vrha. Ukupan kapacitet skijališta je 5400 skijaša na sat, od čega je 3000 skijaša na sat kapacitet žičare šetoseda, dok je 2400 skijaša na sat kapacitet dva „sidro“ ski lifta. Bitno je napomenuti da ski centar raspolaže sistemom za veštačko osnežavanje koji čini 36 topova, što je još jedan od dokaza da Tornik može da parira modernim evropskim skijalištima

Staze Tornika su idealne za profesionalne skijaše, avanturiste, kao i za skijaše rekreativce i početinke, a Tornik je ujedno jedno od omiljenih mesta i za bordere. U toku zimske sezone u podnožju Tornika radi veliki broj ski škola sa profesionalnim instruktorima, kao i ski rente gde je moguće izajmiti opremu za skijanje. Na Torniku u toku zime neće biti dosadno ni posetiocima koji ne skijaju. Oni mogu uživati u panoramskoj vožnji šestosednom žičarom, prošetati vrhom Zlatibora, otići do nekog od uređenih vidikovaca na Torniku i na pravi način doživeti planinu. I najmladji posetioci mogu očekivati idealnu zabavu na Torniku, jer je malim avanturistima na raspolaganju tjubing staza i bob na šinama koji garantuju nezaboravan provod. Ceo ugođaj skijanja i uživanja u zimskim čarolijama upotpuniće topao napitak ili ukusan zlatiborski obrok, obzirom da se na samom vrhu nalazi kafe, a u podnožju i kafe restoran. Posetiocima ski centra obezbeđen je veliki parking, a za goste koji na Zlatibor ne dolaze svojim automobilom, svake godine se organizuje kombi prevoz iz centra Zlatibora.

Skijalištem na Torniku upravlja javno preduzeće „Skijališta Srbije“ , a sve dodatne informacije i cene ski pasa dostupne su na njihovom zvaničnom sajtu.

Ukoliko ste planirali da ove zime snežnu čaroliju doživite na Zlatiboru i Torniku, svakako će vas obradovati informacija da je ski opening na Torniku zakazan za 21. decembar i da će od 20. Do 23. decembra svim skijašima i borderima biti odobren popust od 50% na cenu ski pasa.