Zlatiborska pijaca

Još od perioda turske okupacije bila su poznata lekovita svojstva zlatiborskog vazduha zbog čega su imućniji građani počeli graditi svoje kolibe na padinama zatalasane visoravni. Kako je započeto u prošlosti nastavljeno je i danas. Moderni nomadi iz svih delova sveta dolaze u jedan od najposećenijh turističkh centara regiona u potrazi za zdravljem, adrenalinom, zabavom i različitim doživljajima koje će pamtiti čitavog života.

Prvo što ih na Zlatiboru dočeka su prizori zelenih livada i pašnjaka ispresecani planinskim potocima, svež i prohladan vazduh i miris, na vetru zanjihanih borova i mnoštva lekovitog bilja. Ipak, u sećanju im zasigurno ostaje i opojan miris koji se širi centrom Zlatibora, a dolazi iz čuvene zlatiborske „ulice mirisa i ukusa“. Ukoliko za ovu ulicu pitate bilo kog zaljubljenika u Zlatibor, prstom će vam pokazati pravo prema tradicionalnoj pijaci, mestu gde se na pravi način mogu doživeti ukusi „zlatne planine“.
 

Carstvo gastronomskih đakonija decenijama unazad stoji na istom mestu i zadovoljava istančane potrebe ljubitelja planinskih specijaliteta. Zlatiborska pijaca je mesto gde se mogu pronaći i degustirati najkvalitetniji suhomestani proizvodi, sir i kajmak, rakija, med, mesto gde možete probati neobične likere i slatko od šumskog voća, mesto gde ćete kupti čajeve napravljene od brojnih planinski travki koje u sebi nose tajne lekovtosti zlatborskog kraja. U bilo koje godišnje doba pijaca je mesto koje preko dana vrvi od ljudi i radoznalih posetilaca. Jedni degustiraju mačkatsku pršutu, drugi su već pazarili Micin sir i kajmak, na trećoj strani pčelar objašnjava kako je najbolje konzumirati lekoviti liker od meda. Mnogi su na pijacu došli znajući da će upravo tu pronaći najkavlietniju rakiju, proizvedenu u kazanu čučavcu, na tradicionalan način, onako kako su to radili naši preci. Svašta se još može pronaći na tezgama planinske pijace. Tu ćete zasigurno kupiti luč, drvenu kačicu za sir, mekane i tople vunene kape ili džempere, a pijaca je i pravo cartvo za ljubitelje suvenira. 

Od zadovoljnih posetilaca koji su svoje cegere napunili specijalitetima kupljenm na zlatiborskoj pijaci često se može čuti da „Bog nije štedeo kada je Zlatibor kitio“. Planinsko podneblje, oštar vazduh i pogodna nadmorska visina, dali su idealne uslove da se u selima širom Zlatibora proizvodi najukusnja hrana. Ali ova pijaca nije samo mesto gde ćete obaviti dobru kupovinu. To je mesto gde ćete osetiti pravi duh zlatiborskog sela. Pijaca je mesto gde ćete osetiti vredne ruke domaćica koje jutrom rane da od sveže pomuženog mleka naprave sir i kajmak. Osetićete tradiciju prerade mesa koja se generacijama prenosi sa kolena na koleno u porodicama Mačkata, Mušveta i Krive Reke. Osetićete ljubav koju su ruke starih pletilja utkale u svaku nit vunenog džempera.

Neka zato vaša sledeća poseta Zlatiboru bude i užvanje u šetnji kroz „ulicu ukusa i mirisa“. Neka zlatborska pijaca bude nezaobilazna destinacija na proputovanju kroz tradiciju „zlatne planine“. Razgledajte, uživajte u ukusima, kupite specijalitete proverenog kvaliteta. Uz sve to možda napravite i koju dobru fotku za instagram