BEOGRAD – ZLATIBOR UDALJENOST, KAKO I KUDA NAJBRŽE STIĆI

Zlatibor je udaljen od Beograda 230 km, na zapad Srbije. Mnogima je bitno kako što brže dođi do Zlatibora, a posebno izletnicima koji imaju rezervisan zlatiborski smeštaj.

Skorijom izgradnjom Autoputa „Miloš Veliki“ od Beograda do Preljine ova deonica je značajno sigurnija kao i vreme potrebnog puta do Zlatibora koja ovom deonicom prolazi.  Zatim se put nastavlja magistralnim putem Čacak- Požega- Užice – Zlatibor.

Prosečno vreme vožnje na ovoj maršuti je 2h i 30min

Ranije je uobičajena maršuta bila Ibarskom magistralom od Beograda do Zlatibora (Beograd-Stepojevac- Lazarevac-Ljig-Čacak- Požega- Užice – Zlatibor). Ova deonica puta je pomalo monotona, i ono što je njen nedostatak bio jeste frekventnost sobraćaja, ograničenje brzina, radarske kontrole. Prosečno vreme vožnje na ovoj maršuti je od 3h 30min do 4h.

Nešto manja kilometraža, ali svakako značajna, pređe se maršutom Beograd – Mladenovac – Topola – Rudnik – Gornji Milanovac – Čačak – Užice – Zlatibor , negde oko 220km. Maršuta je veoma zahvalna naročito zbog prve deonice puta na koju se lako izlazi na autoput. Najbitnije je da nema gužve u saobraćaju, ni radarskih kontrola, ali je mana što je put dosta uži. Ovu deonicu ćete u proseku preći od 2h i 45min do 3h.

I na kraju, treća deonica koja se isto tako koristi kao način skraćenja je: Beograd – Valjevo -Divcibare – Požega – Uzice – Zlatibor. Ukupna dužina je neverovatnih 200km, s tim da je ova deonica, naročito u delu prema Kosjeriću, opterećena velikim krivinama, zbog čega se ova deonica puta retko koristi u zimskom periodu u vreme snežnih padavima.

A na samom kraju imamo odličnu vest, do kraja sledeće godine biće završen novi autoput Preljina – Požega, gde će se Užice – Beograd moći preći za 1h 45min. Posebno će značiti zlatiborskom i moravičkom okrugu jer će ga građani moći koristiti kada putuju za Zlatibor.

SREĆAN PUT I SVAKO DOBRO SVIMA!